عارضه آرنج تنیس بازان ( تنیس البو) چیست؟
عارضه آرنج تنیس بازان یک وضعیت دردناکی را در ناحیه خارجی آرنج بیماران ایجاد می کند. این بیماری معمولا در سنین 30 تا 50 رخ می دهد. هر گونه فعالیت تکراری ، همراه با چرخش ساعد دست باعث ایجاد عارضه آرنج تنیس بازان می شود. نمونه ای از این فعالیتها شامل استفاده از پیچ گوشتی،چیدن آجر،پاک کردن پنجره ها و آینه و… می باشد.
چه عواملی باعث ایجاد عارضه آرنج تنیس می شود؟
آرنج شما مفصلی است که از سه استخوان تشکیل شده است: استخوان بازوی شما (humerus) و دو استخوان در ساعد (رادیوس و اولنا). برجستگی های استخوانی در انتهای بازو وجود دارد که به آنها اپیکوندیل گفته می شود. برجستگی استخوانی در قسمت بیرونی آرنج را اپیکوندیل خارجی می نامند. عضلات ، رباط ها و تاندون ها مفصل آرنج را در کنار هم نگه می دارند.
عضلات ساعد که حرکات دست را کنترل می کنند (حرکات چرخشی ساعد)، به قسمت خارجی آرنج متصل می شوند. این قسمت از نظر خونرسانی ضعیف بوده اغلب با افزایش سن دچار تخریب می شوند. استفاده بیش از حد و مکرر از این عضلات منجر به پارگی های ریز تاندون عضلات می گردد. در نتیجه این پارگیهای ریز التهاب و درد در ناحیه آرنج ایجاد می شود.
علائم آرنج تنیس بازان
علائم آرنج تنیس بازان به تدریج رشد می کند. در بیشتر موارد ، درد به صورت خفیف شروع شده و به آرامی در طی هفته ها و ماه ها میزان آن بیشتر می شود.
علائم و نشانه های رایج در بیماران آرنج تنیس بازان شامل موارد زیر است:
درد یا سوزش در قسمت بیرونی آرنج
ضعف و کاهش میزان قدرت در گرفتن اشیای مختلف
این علائم با انجام فعالیتهای تکراری ساعد بیشتر می شود.
ارزیابی بیماران
پزشک یا فیزیوتراپیست فاکتورهای زیادی را در تشخیص بیماری آرنج تنیس بازان در نظر می گیرد. این فاکتورها شامل چگونگی بروز علائم شما ، هرگونه عوامل ایجاد عارضه شامل شغل شما و فعالیتهای روز مره می باشد.
پزشک یا فیزیوتراپیست درمورد فعالیت های تشدید کننده علائم و میزان انتشار درد را از شما میپرسد. اگر سابقه آرتریت روماتوئید یا بیماری عصبی دارید ، به پزشک یا فیزیوتراپیست خود بگویید.
جهت اطمینان بیشتر از نوع عارضه تستهای دیگری انجام میشود. از جمله:
عکس رادیولوژی
MRI
نوار عصب عضله
درمان
درمان این عارضه شامل
استراحت
استفاده از داروهای مربوطه
استفاه از بریس مخصوص تنیس البو
فیزیوتراپی و انجام تمرینات مختص عارضه تنیس البو
چه زمانی بایستی از بریس تنیس البو استفاده کنیم؟
با استفاده از بریس تنیس البو نیروهای وارده بر تاندون آسیب دیده آرنج کاهش می یابد. هرچند که این بریسها در جهت کاهش فشارهای وارده بر ساختار آسیب دیده کوثر هستند، با این حال نمیتوان بطور 100% موثر و درمان کاملی دانست. در کنار بستن این بریس نیاز به انجام فیزیوتراپی و تمرینات تخصصی و موثر میباشد.
فیزیوتراپی
مطالعات مختلفی نشان داده است که فیزیوتراپی موثرترین روش برای مدیریت و درمان عارضه آرنج تنیس بازان در مقایسه با تزریق استروئید یا مشاوره به تنهایی میباشد. طبق مطالعات انجام شده در طی دوره 6 هفته فیزیوتراپی بیماران بهبودی قابل توجهی داشته اند.
فیزیوتراپی ابتدا با هدف کاهش درد و التهاب ناحیه آسیب دیده اقدامات مختلفی را انجام میدهد. این اقدامات شامل:
-
الکتروتراپی
-
لیزرتراپی
-
مگنت تراپی
-
درمان با سوزن خشک( طب سوزنی)
-
تیپینگ
-
تمرینات ورزشی تخصصی
تمرینات ورزشی تخصصی آرنج تنیس باز
تمرینات مربوط به عارضه آرنج تنیس بازان ابتدا با کشش عضلات ساعد دست شروع شده ، سپس تمرینات ایزومتریک عضلات و در نهایت با گذشت زمان تمرینات با کش الاستیک ورزشی و تحمل وزن آغاز می شود.
توجه داشته باشید حتما تمرینات را با هماهنگی فیزیوتراپیست انجام دهید تا از صحت انجام تمرینات مطمئن شوید!